Strategiassa tärkeintä on, että ainakin osa siitä saadaan toimeksi


Mellano Oy:n omistaja Janne Lehtonen aloitti hallitusuransa vain yhden työntekijän jäähalliyhtiöstä

Olen 44-vuotias logistiikan DI. Opiskelun aikana tein monipuolisesti erilaisia töitä. Olin mm. Ammattikorkeakoulussa matematiikan lehtorina.

Vuodesta 2001 olen ollut eritasoisissa esimiestehtävissä logistiikassa, hankinnassa ja yleisjohdollisissa tehtävissä. Tein pitkän nousujohteisen uran Inex partners Oy:ssä (Tradekan ja SOK:n hakintayhtiö). Viimeisin työtehtäväni tällä alalla oli vastata globaalista tuoretuotantohankinnasta. Mieleenpainuvin kokemus oli vastata SOK:n ja Inex Partners Oy:n fuusiosta tuoretuotehankinnan osalta. Inex Partners Oy:stä siirryin IS-hankinta Oy:lle ja vedin Kuopion kaupungin hankintatoimen yhtiöittämisen. Loimme uudelle yhtiölle ansaintalogiikat, liiketoimintamallit, strategiat ja organisaatiorakenteen.

”Esimieskokemusta löytyy aina linjaesimiehen tehtävistä asiantuntijaorganisaation johtamiseen”

Helmikuussa 2012 astuin Mellano Oy:n palvelukseen, jossa olin palkkajohtajana 31.9.2019 saakka. 1.10.2019 ostin yhtiökumppanini kanssa Mellano Oy:n ja aloitin ”uuden uran” omistajana. Olen työskennellyt isoissa ja pienissä firmoissa, kotimaisessa ja kansainvälisessä ympäristössä sekä julkisella että yksityisellä puolella. Esimieskokemusta löytyy aina linjaesimiehen tehtävistä asiantuntijaorganisaation johtamiseen. Olen saanut tarkastella liiketoimintaa, yrityksiä ja johtamista monesta eri näkökulmasta.

Hallituspartnereissa olen ollut reilun vuoden. Tällä hetkellä olen jäsenenä seuraavissa hallituksissa: PTY (Puuteollisuusyrittäjät), Pohjolan Matka Oy ja Apollo Kaihdin Markiisi Oy. Lisäksi olin hieman yli neljä vuotta Lapinlahden Jäähalli Oy:n hallituksen PJ. Kauppakamarin teollisuusvaliokunnan jäsen olin kolmen vuoden ajan.

Hallitusyhteistyö kiinnosti kahdesta syystä; koen, että pystyn antamaan, mutta saan myös mahdollisuuden oppia. Hallituksen tärkein tehtävä yrityksessä on strateginen. On viime kädessä hallituksen vastuulla, että yrityksessä on strategia ja sitä toteutetaan. Lisäksi hallituksella on keskeinen rooli johdon tukemisessa. Muuttuvassa ja yhä nopeatempoisemmassa maailmassa hallituksen valvontavastuu on jäämässä taka-alalle; toimitusjohtaja joko nauttii tai ei nauti luottamusta. Valvontaan ei saa hukata liikaa aikaa. Oma huoleni pk-yritysten hallitusten kohdalla liittyy siihen, että ei keskitytä tarpeeksi strategiaan ja isoon kuvaan, vaan puututaan operatiivisiin yksityiskohtiin joihin hallituksen ei kannattaisi puuttua.

”Hallituksen tärkein tehtävä yrityksessä on strateginen”

Hallituksessa työskentely on paitsi hyvä paikka oppia, niin myös verkostoitua ja antaa oma kokemus muiden käyttöön sekä tukea heitä onnistumisessa. Pk-yrityksissä ulkopuolisten hallituksen jäsenten tehtävä on ainoastaan strateginen ja johtoa tukeva. Oma tavoitteeni on se, että voin olla jollain lailla avuksi. Hallitustyöstä kiinnostuneille suosittelen lämpimästi hallituspartnereiden jäsenyyttä. Suosittelen HHJ-kursssin (Hyväksytty Hallituksen Jäsen) suorittamista. On hyvä muistaa, että aina on aloitettava jostain, eikä aloituspaikan suhteen ole syytä olla liian ”kranttu”. Ensimmäinen hallituspaikkani oli jäähalliyhtiö jossa oli 1 työntekijä. Rohkeasti siis vain eteenpäin! Hallitustyössä on hienoa se, että se sopii kaikenlaisille ihmisille. Hallitukset tarvitsevat nimenomaan monenlaisia osaajia ja eri osa-alueiden spesialisteja.

Oma mottoni liittyy strategiaan: Strategiassa tärkeintä on, että ainakin osa siitä saadaan toimeksi. Hyvä strategia ja huono toteutus ei johda mihinkään, samoin kuin huono strategia ja huono toteutus. Huono strategia ja hyvä toteutus johtaa siihen, että yritys huomaa strategian olevan huono.

Hyvä strategia ja hyvä toteutus johtaa menestykseen.