Jo se, että on ulkopuolinen keskustelukumppani, on tärkeää


Apollo Kaihdin ja Markiisi Oy:n pääomistaja Minna Paulinin mukaan ulkopuolisten hallitusjäsenten palkkaaminen on kehittänyt ajatustyötä ja tuonut uutta intoa

Apollo Kaihdin ja Markiisi Oy on perheyritys. Se perustettiin isäni Risto Koistinen toimesta vuonna 1979, yli 40v sitten.

Tulimme töihin yritykseen mieheni kanssa 1995. Vuodesta 2008 lähtien olen ollut toimitusjohtaja ja pääomistaja. Hallituksemme muodostuu niin, että olimme isäni kanssa hallituksemme ainoat jäsenet vuoteen 2019 saakka.

”Halusin ulkopuolisen sparraajan kyseenalaistamaan omaa toimintatapaani”

Sain innostuksen hallitustyöskentelyn kehittämisestä käytyäni Kauppakamarin HHJ (Hyväksytty Hallituksen Jäsen) -kurssin. Oma hallituksemme tuntui jäävän ainoastaan ”kumileimaisin” -tyyliseen tilaan, vaikka yritys on muutoin pysynyt ajan hermolla. Halusin erilaista katselukantaa ja ulkopuolisen sparraajan kyseenalaistamaan omaa toimintatapaani.

Ulkopuolisia hallituksen jäseniä hain Itä-Suomen hallituspartnereiden kautta. Haku tuotti monta hyvää ehdokasta, joista haastattelin muutaman. Lopulta päädyin ottamaan hallitukseen kaksi henkilöä. Valitsin henkilöt, joista on yrityksen kehittämisen kannalta eniten apua ja hyötyä. Hallituksemme uudet ”vahvistukset” ovat hieman erilaisissa rooleissa. Toisella heistä on substanssiosaamista tuotantoyrityksestä, jossa on mm. verkkokauppatoimintaa. Toisella on laajaa näkemystä ja kokemusta eri yrityksistä. Hän myös katsoo asioita piristävästi eri kantilta kuin me.

”Erityisesti pienelle firmalle ulkopuolinen hallituksen jäsen voi olla kullanarvoinen”

Hallitustyön pyörittämisestä ei aiemmin voinut oikeastaan puhua, koska hallitusta tarvinnut varsinaisesti ’pyörittää’. Hoidimme vain pakolliset paperityöt. Nykyisin olen joutunut tekemään valmistelu- ja taustatyötä aivan eri malliin, jotta asiat avautuisivat ulkopuolisilllekin paremmin. Tämä on kehittänyt omaa ajatustyötäni ja antanut uusia haasteita ja intoa.

Suosittelen sekä HHJ-kurssia, että ulkopuolisia hallituksen jäseniä kaikille – sekä isoille, että pienille yrityksille. Erityisesti pienelle firmalle ulkopuolinen hallituksen jäsen voi olla kullanarvoinen. Jo se, että on ulkopuolinen keskustelukumppani, on tärkeää!