Poikkitieteelliset näkökulmat ovat tärkeitä hallitustyössä


K-kauppias Sirpa Karpilla on vuosien kokemus hallitustyöstä ja yrittämisestä. Miksi poikkitieteellisyys kannattaa hallitustyössä ja mitä hallitustyö tarjoaa?

Meillä K-kauppiailla on vahvana selkänojana Kesko, josta saamme apua kauppojemme johtamiseen joka saralla. Kenties tästä johtuen K-ryhmän kauppiailla harvemmin onkaan ulkopuolisia hallituksen jäseniä. Työskentelin Keskolla 20 vuotta eri tehtävissä, mm. liikkeenjohdon neuvojana ennen K-Market -kauppiaana aloittamista, joten olen päässyt kokemaan tämän suhteen molemmat puolet.

Saamme Keskolta ajan tasalla olevaa tukea markkinointiin, taloushallintoon, tuotevalikoimaan sekä it- ja logistiikka-asioihin eli juuri niihin, joihin hyvän hallituksen erilaiset ihmiset tuovat osaamisenaan hallituspöytään. Tukea tarvitaan, sillä aloittavat kauppiaat ovat usein vahvimmillaan ruoanlaitossa, rakentamisessa tai muussa kaupankäynnin substanssiosaamisessa, mutta esimerkiksi taloushallinnosta tai markkinoinnin uusimmista tuulista ei olla aivan niin hyvin perillä. Nämä vaativat usein paljon perehdytystä ja neuvontaa.

Hallitustyöstä saa paljon ideoita ja inspiraatiota kauppiaan työhön. Myös K-kauppiailla voisi aivan hyvin olla ulkopuolinen jäsen hallituksessa. Poikkitieteelliset näkökulmat ovat tarpeen mm. strategisen ajattelun kehittämisessä, koska maailma ympärillä muuttuu koko ajan. Omassa K-kaupassani on äänettömänä yhtiömiehenä edustaja pankkialalta. Vaikka kyseessä on konseptoitu ketjuyritys, yhteiset keskustelumme ovat silmiä avaavia.

Poikkitieteellinen asiantuntemus piristää toimintaa. Tämä näkyy muun muassa Kuopio Tanssii ja Soi:n hallitustyössä, jossa pääsen työskentelemään taiteen alan ihmisten kanssa. Yritysmaailmasta tuotu strateginen ajattelu ja tavoitteellisuus tuo rytmiä ja ryhtiä luovien ihmisten toimintaan.

”Hallitustyössä täytyy aina tuoda itse jotain pöytään”

Kiinnostuin hallitustyöstä, koska halusin olla tekemisissä erilaisten ihmisen kanssa ja auttaa muita. Olin kolme vuotta lapinlahtelaisen, keittiökalusteita valmistavan Mellanon hallituksessa, jossa hallitus mietti omistajajärjestelyitä pitkään ja toimiva johto osti yrityksen ja jatkaa toimintaansa Janne Lehtosen johdolla. Hallitustyö oli antoisaa ja opin erittäin paljon. Tähän pöytään toin nais- ja asiakasnäkökulmaa, jolla oli varmasti oma arvonsa.

Tärkeää on ajattelutapa, jossa ensisijaisesti annetaan ja toissijaisesti saadaan. Jokaisella hallituksen jäsenellä täytyy olla osaamista, ideoita tai mitä tahansa, joka vie yritystä eteenpäin. Ei pidä ainoastaan miettiä, mitä tästä saa. Yrityksen kehittäminen hallitustyön avulla on itsessään todella antoisaa. Jopa konkari oppii hallituksen jäsenenä aina uutta, sillä asioita pääsee jatkuvasti tarkastelemaan uusista näkökulmista.

Sirpa Karppi

K-kauppias Sirpa Karpilla on vuosien kokemus hallitustyöstä. Tällä hetkellä hän istuu TarinaGolf:n, Kuopio Tanssii ja Soi:n, Uusyrityskeskuksen, Hallituspartnerit Itä-Suomen ja Kuopion Yrittäjien hallituksissa. Lisäksi Karppi on Kuopion yrittäjien hallituksen puheenjohtaja.